Ekonomi

Eskişehir’de Kavanoz ve Kapak Satışları Düştü

Eskişehir’de yıllardır esnaflık yapan Sefa Gencer, son yıllarda kavanoz ve kapak satışlarındaki düşüşü sebze fiyatlarındaki artışa ve genç nüfusun hazır konserveleri tercih etmesine bağladı. söz konusu.

Demirciler Sokak’ta 9 yıllık esnaflık tecrübesi bulunan Gencer, kavanoz ve kapak satışlarındaki düşüşün farklı sebeplerden kaynaklandığını açıklıyor. Artık hazır konservelere ilginin arttığını, genç neslin kavanoz konservelere ilgi göstermediğini anlatan Gencer, yaşlı ve orta yaşlı vatandaşların konuya daha çok ilgi gösterdiğini ifade etti.

“Genç kuşak artık turşu, reçel ve kavanoz konserveleri yapmıyor, orta yaşlı ve yaşlı vatandaşlar daha endişeli”

9 yıldır züccaciye dükkanı işleten Gencer, bu yıl konserve sayısında ciddi düşüş yaşandığını belirtiyor. Bu durumu teknolojinin getirdiği rahatlık ve değişime bağlayan Sefa Gencer, “Öncelikle teknolojinin getirdiği bir rahatlık, bir farklılık, bir değişim olduğunu belirteyim. Genç nesil turşu, reçel konservesi yapmıyor. ve artık kavanozlar.Genelde orta yaş ve üstü vatandaşlar daha çok ilgileniyor. -20 yaşına kadar kavanoz veya teneke kalmıyor çünkü hayat değişti çünkü gençlerden böyle bir talep yok.Ancak teneke yapma alışkanlığı, kavanoz ve kapak yani konserve orta yaş ve üzeri ailelerde devam etmektedir.Ancak her geçen yıl azalmaya devam etmektedir.Ayrıca yaşam kuralları ve maliyeti de vardır.Kapağı var 1’e 1 ve 1’e 1 yarım lira Kavanoz 8 TL ile 10 TL arasında değişiyor.Ona göre içindeki malzemeye göre değerleniyor.Geçen yıllarda çok ağır olan satışlarımız her yıl azalıyor.Bu yıl 10000’den fazla kapak Kavanozları satarız diye düşünüyorum Artık kavanoz ve teneke yapma kültürümüz her geçen gün yok oluyor. Halkın tüketimi var, eskiden insanlar sebze ve meyveleri kendi bağlarından ya da yerel pazardan yaparlardı, bu bir kültür alışkanlığıydı. Artık daha çok kavanoz, daha çok konserve yapılıyor ve tüketiliyor. Ancak artık insanlar bunu kendi meskenlerinde el yapımı üretim olarak değil, teknoloji ile yapıyor. Yani daha az değil, daha çok tüketiyoruz. Hazır tüketime geçildi. Reçel olsun, turşu olsun, salça olsun, kış kavanozu olsun bunlara talep çok ama bizim insanımız yapmıyor artık bizim yerimize başkası yapıyor. Gençlere tavsiyem kültürümüze sahip çıkmaları. Bu sadece kavanoz yapma kültürü için değil, buna maruz kalan diğer kültürlere de sahip çıkmalıyız” dedi. – ESKİŞEHİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu