Haber

Fatsa’da Altın Madeni Vakası Yeniden Tartışıldı

GENÇAĞA KARAFAZLI

Ordu’nun Fatsa ilçesindeki altın madeninin ÇED taahhütlerine uymadığı ve ÇED alanı dışında çalıştığı gerekçesiyle açılan davanın bilirkişi incelemesi çevre dernekleri ve bölge halkının katılımıyla gerçekleştirildi. .

Altıntepe Madencilik’in Fatsa’da yürüttüğü siyanürlü altın ayrıştırma çalışması için ÇED süresi dolmasına rağmen devam eden operasyonun ardından açılan dava Ordu İdare Mahkemesi’nce reddedildi. Davacıların itirazı üzerine Danıştay 6. Dairesi, Ordu İdare Mahkemesi’nin kararını bozarak bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Bu karar üzerine Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve yöre halkı yeniden Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurarak değerleme heyeti atanmasını talep etti. Ordu İdare Mahkemesi tarafından davayı yeniden görüşmek üzere atanan bilirkişi heyeti bugün maden sahasında incelemelerde bulundu.

“ŞİRKET HUKUKSUZ ÇALIŞMALARA DEVAM ETMEKTEDİR”

Bilirkişi heyetinin incelemesine Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Ordu Çevre Derneği, parti temsilcileri ve davacı köylüler de katıldı.

“YILLARDIR MADENCİLİKLE MÜCADELE VERİYORUZ”

Firmadan şikayetçi olan Yukarıtepe Mahallesi’nden Cevat Atar, “Şirket arazime karışıyor. Yol genişletme adı altında bahçeme zarar veriyorlar. Bana siyanürlü su veriyorlar, beni batırmak istiyorlar ama ne için?” toprağıma sahip çıkmam için hiçbir sebep yok.”

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Lideri Zeki Odabaş, “2013 yılındaki ilk ÇED raporuna yaptığımız itiraz reddedildi. Hiçbir zarar vermeyeceklerine dair söz verdikleri bilginin aksine toprağın ve suyun zarar gördüğü tespit edildi ve şimdi de 2013 yılında yapılan ÇED raporuna yapılan itiraz reddedildi. ÇED raporunun herhangi bir zarara yol açıp açmadığının tespiti için bilirkişi incelemesi yapılacak.Bizim iddiamız bunu ispat edecek.” Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Yılmazer, “İddialarımızı bilimsel verilerle kanıtladık. Burada iddialarımız resmi kayıtlara geçecek. Sellerin yaşadığı sıkıntıları gördük. Ne olursa olsun bu topraklardan vazgeçmeyeceğiz. “

Avukat Işık Nihal Gündüz ise “Keşif için geldik. Firma çalışmalarına devam ettiği için ÇED dışında çalışıyor diye itiraz ettik. İtirazımızın ardından mahkeme bilirkişi heyeti atadı. Bugün iddialarımız yerinde görülecek.”

Ordu Çevre Derneği Lideri Ertuğrul Gazi Gönül, “Mayına karşı yıllardır mücadele ediyoruz. Şirketin çalışma süresinin bittiğini bakanlığa gönderdiğimiz yazıda belgeledik. Ancak şirket düzensiz çalışmalarına devam ediyor. Bugünkü soruşturma usulsüzlüğü yerinde görecek.”

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu